Bliži se rok objave WRC kalendara, a prvi put s Hrvatskom kao izglednom zemljom domaćinom u sezoni 2018.

Nade Hrvatske i reli obožavatelja ponajviše ovise o Poljskoj odluci. Ako Poljska odustane, Hrvatska će po prvi put u povijesti ugostiti elitne relijaše.

Premijer Andrej Plenković je već ostvario kontakt s WRC delegacijom u Zagrebu gdje su raspravljali o podršci koju bi velikom mjerom osigurala Vlada RH.

screenshot: wrc.com

Neslužbeni izvor kaže: “Ako Poljska odluči odustati, a promotori nastave sa 14 utrka u sezoni, Hrvatska zasigurno upada u kalendar”.

“Ako Poljska odustane, a sve indikacije idu u tom smjeru, ovisit će o promotorima koji moraju uvjeriti FIA-u u spremnost Hrvatske da organizira jako bitan svjetski događaj”.

Uz Hrvatsku je vjerojatan ulazak Turske gdje će se voziti po šljunčanoj podlozi, dok je iz igre najvjerojatnije ispao Novi Zeland.

Hrvatska bi u slučaju ulaska bila prema riječima direktora natjecanja Olivera Cielsa: “Odmah ušla u top pet rallya po posjećenosti”.

Cielsa kaže da bi se u Hrvatskoj vozilo na mix podlozi: “Jedan dan po makadamu i dva dana na asfaltu te na područjima lako dostupnim momčadima, ali i navijačima”. Lokacije su navodno u istarskom području.

Strani su obožavatelji već oduševljeni i navode kako Hrvatska ima predivnu prirodu i zahtjevne ceste na kojim će suvremeni WRC automobili moći pokazati sav svoj potencijal.

Službena odluka se očekuje krajem kolovoza ove godine.