Iako su u Hondi ohrabreni nakon prvog podija nakon deset godina suše, svjesni su da postoji velika prednost Mercedesa pred ostatkom poretka.

Šef Hondinog F1 odjela Toyoharu Tanabe smatra da je razlika u performansama jasna. Mercedes bi prema njegovom mišljenju i u Bahreinu trebao imati prednost pred ostatkom.

Red Bull-Honda su započeli partnerstvo uspješnim rezultatom na otvaranju F1 sezone u Australiji trećim mjestom. Iako su svi zadovoljni rezultatom, velika razlika Mercedesa im nije dala mira nakon utrke.

“Bilo je lijepo osvojiti treće mjesto i prvi podij od 2008. godine, ali vidjeli smo jasnu razliku u performansama između nas i Mercedesa u kvalifikacijama i u utrci”, kaže Tanabe.

“Dočim smo pokupili stvari i vratili se u tvornicu u Britaniji i Japanu, započeli smo detaljnu analizu svih prikupljenih podataka u Melbournu. Odmah smo nastavili razvoj na pogonskoj jedinici kako bi imali što uspješnije naredne utrke”, dodaje.

“Sada idemo u Bahrain na stazu Sakhir koja je reprezentativnija od privremene staze kao što je Albert Park. Sakhir ima duge ravnice pa ćemo dobiti jasan uvid kakav je potencijal našeg bolida i pogonske jedinice”, zaključio je Tanabe.