Lewis Hamilton je nakon domaće VN Velike Britanije na Silverstonu izgledao iscrpljeno i slomljeno. Izvukao je sve od sebe u borbi protiv Ferrarijeva dvojca, ali bolje od drugog mjesta nije mogao.

Hamilton je po prvi put preskočio prvu izjavu prilikom izlaska iz bolida, a potom je kasnio na podij jer se morao oporaviti od fizičkog stresa.

Staza Silverstone je ove sezone bila nemilosrdna prema vozačima. Ne samo zbog G-sila koje su u nekim zavojima prelazile vrtoglavih 7G, već je i novi asfalt bio poprilično grbav pa je vozačima doslovno zadavao jake udarce.

Ipak s Otoka dolaze poneke uznemirujuće informacije za Hamiltonove ljubitelje. Naime, prema nekima je Hamilton bio više emotivno uznemiren nego fizički iscrpljen. Što ako je ovo bila njegova posljednja prilika za pobjedu pred domaćom publikom koju je propustio, pitaju se britanski stručnjaci?

Hamilton je poslije slobodnih treninga prvog dana napravio nešto što inače rijetko koji F1 vozač radi – kupio je i osobno podijelio namirnice i piće svim sucima uz stazu.

lewis hamilton picnic
Lewis na pikniku sa sucima

Ok, znamo da je Hamilton velikodušan i zahvalan čovjek (i da ima najbolje obožavatelje na svijetu), ali se ipak radilo o toploj gesti prema sucima koji ga prate kroz čitavu karijeru. Stoga se pitamo, je li ovo bio njegov početak oproštaja?

Lewis je nakon hvalevrijedne geste u petak, priredio malo čudo domaćim navijačima u subotu. Odvozio je nevjerojatni brzi krug s kojim je pobijedio moćni Ferrarijev duo u finalu kvalifikacija. Ferrarijevci su moramo priznati, imali bolji paket na superbrzom Silverstonu od Mercedesa.

Inspirirani Hamilton ih je ovog puta pobijedio vlastitom vještinom, a to najbolje pokazuje onboard snimka u kojoj se jasno vidi da nije upravljao, već plesao bolidom kroz kultni Maggots i Becketts te odvozio perfektno iskalkulirane linije kroz Stowe i Luffield. Kad je izašao iz bolida, kleknuo je pred svoj Mercedes što je jasna poruka koliko mu je taj Pole značio.

Hamilton kleči pred bolidom nakon osvajanja Pole pozicije

Utrka je za aktualnog prvaka započela blago rečeno dramatično. U trećem zavoju ga je izvrtio Raikkonen pa je pao na posljednje mjesto. Činilo se da je miljama daleko od postolja, ali povratak je bio rapidan i na kraju uspješan.

Na postolju smo imali priliku čuti jednu od najkontroverznijih Lewisovih izjava u zadnje vrijeme o incidentu s početka utrke: “Kazao bih interesantna strategija Ferrarija”.

Lewisova je energija očito bila na niskoj razini, a emocije visokoj jer nije baš primjereno čuti ‘nesportske’ komentare od četverostrukog prvaka. Očito je bio jako uznemiren zbog propuštene pobjede.

Opravdava li takvo ponašanje činjenica da je svjestan okolnosti i da mu je to posljednja Velika nagrada pred domaćom publikom?

Sjenku sumnje svakako potiče novi i još uvijek nepotpisani ugovor s Mercedesom. Znamo da su oni ponekad čista formalnost u slučaju da su obje strane zadovoljne uzajamnim tretmanom, ali Lewis već neko vrijeme spominje život van Formule 1.

hamilton celebrity
Lewis Hamilton u ugodnom celebrity društvu

Osim što ga vidimo na raznim modnim, showbizz i celebrity događajima, ušao je i u glazbene vode. Naime, snimio je pjesmu s pop-zvijezdom Christinom Aguilerom pod pseudonimom XNDA. To spominjemo jer glazbu često navodi kao drugu ljubav uz vožnju i vjerojatno buduće zanimanje.

Lewis Hamilton ima 33 godine, osvojio je četiri naslova svjetskog prvaka, zaradio brdo novca i još stigne oboriti prestižne F1 rekorde. O njegovu je talentu i brzini bespotrebno govoriti, ali sve ima rok trajanja.

Automobilizam je disciplina u kojoj mentalna sprema igra veliku, a neki smatraju i najbitniju ulogu jer vozačke izvedbe ovise o tome koliko je vozač spreman biti na rubnoj granici u magičnoj potrazi za tisućinkama.

Lewis je već pokazao koliko je spreman daleko otići da pokaže svoju borbenost i talent na stazi, ali pritisak van nje postaje jako iritantan i teško podnošljiv za višestrukog prvaka kraljice motorsporta.