Naravno, u nedjelju imamo F1 u Monte Carlu, ali odmah nakon prinčevske obitelji i proglašenja pobjednika, idemo preko Atlantika (nemojte mi to zvati velika bara jer to nije, pitajte Titanic)…Počinje 102. 500 milja Indianapolisa.

Oval magičan kao i Monte Carlo ili Le Mans (16.6). Dakle, dvije od tri najveće utrke na svijetu u samo jedno poslijepodne…nije loše, ha? (još se isto popodne vozi brdska utrka Kotor, pa tko ne bi bio sretan…).

Dovoljno je reći da je to po 102. put i da se uz ovalno trkalište tiska oko 400 tisuća ljudi! Američko poimanje sporta dalo je svjetskom sportu nekoliko iznimnih događanja u NBA-u, NHL-u, NFL-u, World Baseball series ili US Open u nekoliko sportova, a njihova finala gleda i puk koji nema pojma o čemu se radi, tko igra, koja su pravila…

No, to su svečanosti i obredi u slavu sportu koji nas je jako mnogo toga naučio. Iz kojeg smo izvukli pobjede, poraze, oduševljenje i očaj, suze radosnice i one prave..

U motorsportu, Indianapolis 500 je pojam. Kao i u WEC-u u kojem je Le Mans veći od svih ostalih utrka zajedno, tako je Indy500 u IndyCar seriji, sve se vozi s mislima samo na Indianu. Iako su posljednja desetljeća tamo pobjeđivali levatori koji u F1 nisu imali ama baš nikakvu šansu, Indianapolis je ostao pojam i zasluženi član spomenutog trijumvirata.

Oko četiri sata traje bjesomučna jurnjava za koju je domintan samo jedan podatak…prosječna brzina preko 380 km/h!!!

Za razliku od uštogljene F1 gdje je ostao samo jedan cirkusant (ali kojeg obožavamo) Daniel Riccardo, u SAD su svi showmani. Ako ste jako, jako veliki fan imate šanse stići i do boksa. Nekada je u Monte Carlu ”pit walk” bio must. Danas nema više, nema više vremena. No, u Indyu je to dio tradicije i svoje idole možete vidjeti pa čak i upoznati izbliza.

Kad krene utrka, promjena u vodstvu tokom jedne jedine utrke zna biti i preko sto!!! Hej, sto promjena u vodstvu?! Pa to mi u F1 imamo u cijeloj sezoni…(ako!).

Dosta je šaroliko društvo ove godine. Od svih muških, danas u središtu pažnje jedna dama – Danica Patrick koja nosi nakon samo jedne utrke par milijuna dolara (tko bi to odbio?!) jer ovo je ”kao” njen oproštaj od Indianapolisa. Nek joj je sa srećom…

Tradicionalna himna, prelet aviona prije starta, 33 mašine i užitak zagarantiran za sve one koji izdrže nakon Monte Carla pogledati 102. 500 milja Indianapolisa.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.