Formula 1 istražuje ideju o podizanju uzbudljivosti trkaćeg vikenda tako što bi uveli kvalifikacijske utrke u subotu.

Šefovi Formule 1 su zabrinuti ustajalim rasporedom trkaćeg vikenda i misle kako je došlo vrijeme protresti pravila.

Plan je uvesti kratku kvalifikacijsku utrku u subotu na temelju koje će se formirati startni poredak za nedjeljnu utrku. Time bi se podigla zanimljivost i potencijalno privukla mlađa generacija publike.

Liberty je već predstavio ideju momčadima u Melbournu, a sprint utrka je samo dio većeg plana kako bi se podigao interes gledatelja.

Petak bi započeo otvorenim vratima bokseva u kojima bi obožavatelji mogli vidjeti bolide izbliza, a nakon toga bi uslijedeila dva jednosatna treninga.

Subotnji trening bi postao stvar povijesti, a dan bi započeo kvalifikacijskom sesijom. Nakon što se u istom formatu zaključi s osvajanjem startne pozicije, uslijedila bi 100-kilometarska sprint utrka, što je otprilike triput kraće on standardne utrke. Tek na njenom kraju bi dobili startni poredak za nedjelju.

Najinteresantniji je dio Libertyeva plana da u subotu nema restrikcija oko odabira guma i protoka goriva što bi teoretski dopustilo momčadima vožnju u punom gasu cijelu utrku.

Iako je ovo trenutno samo ideja, ako se dopadne timovima i stručnjacima, nemojte se iznenaditi novom izgledu rasporeda F1 vikenda.