Formula 1 bi mogla usvojiti koncept “liga tablice” za staze u kalendaru s kojima bi određeni događaji trebali osigurati ostanak u kalendaru.

Sportski kalendar F1 će ove sezone brojati rekordnu 21 utrku, a novi vlasnik Liberty Media već zagovara proširenje na 25 utrka u nadolazećim godinama.

Sportski direktor Ross Brawn vjeruje da se Formula 1 može organizacijski nositi s proširenim kalendarom, ali da se ne smije fokusirati na kvantitetu. U međuvremenu se i pojavila ideja sistematiziranja najlošijih staza koje bi posljedično mogle ispasti iz kalendara.

“Ključna je kvaliteta utrke. Nema smisla da samo nadodajemo utrke. Ako već možemo napraviti odličnu utrku na odličnoj lokaciji u svijetu, onda svakako moramo razmisliti o tome”, navodi Ross Brawn.

“Želio bih vidjeti ligašku tablicu F1 utrka gdje se s vremenom skupi na listu čekanja nekoliko vrhunskih staza i organizatora koji su spremni ugostiti Formulu 1. Onda bismo u slučaju lošijih ocjena nekih aktualnih staza, mogli zamijeniti tima s liste čekanja”.

Ove se godine u kalendar vraćaju dvije povijesne zemlje domaćini, ali i domovi bitnih proizvođača, Francuska i Njemačka. Zasad nema najava oko potencijalne nove utrke u F1 kalendaru 2019. godine.

Novi šefovi F1 planiraju više demonstracijskih sadržaja po uzoru na vožnju po Londonskom trgu prošle godine pred VN Velike Britanije.

Prema mišljenju marketinškog direktora F1, Marseille, Berlin, Milan, Shanghai i Miami su u planu ove godine. McLarenov šef Zak Brown dodaje kako bi događaj u Miamiju mogao biti uvertira za novu VN SAD-a na jugu Floride.

Moguća je i utrka u danskom Kopenhagenu jer je direktor F1 Chase Carey već posjetio grad prošlog mjeseca i predložio upraviteljima organiziranje prestižne utrke.