Andrea Dovizioso je pobijedio Marca Marqueza u posljednjim metrima izvrsne utrke i intenzivne borbe u svim krugovima. Marquez se usudio riskirati i napasti na samom limitu Doviziosa u zadnjem zavoju, ali Dovi ga je iskusno propustio te osigurao bolji izlazak i ubrzanje prema cilju.

Dovizioso je pobijedio treći put u sezoni i primakao se vodećem Marquezu na 16 bodova. Ducati je prošle godine bio dominantan na Red Bull Ringu pa je dobra forma Dovija bila očekivana, ali Honde su se značajnije poboljšale. Na ravnim dijelovima staze se mogla nositi s Ducatijima i naposljetku osvojiti dvostruko postolje.

Utrku je odlično startao Jorge Lorenzo i na mekoj smjesi guma se vrlo brzo odvojio od pratećih. Nakon prve trećine su mu popustile gume pa se više nije mogao nositi s vrlo brzim Marquezom i momčadskim kolegom Doviziosom. U završnom ga je dijelu utrke prestigao Pedrosa pa je potpao pod pritisak Yamahina trojca, ali se uspio obraniti.

Yamahini tvornički vozači nisu imali dobar dan. Valentino Rossi i Maverick Vinales su obećavali bolju utrku nakon loših kvalifikacija, ali greška na kočenju i izlazak sa staze ih je obojicu koštao nešto boljeg plasmana od tek šestog i sedmog mjesta. Šanse za osvajanje prvenstva su im se opasno smanjile i predstoji im samo pobjeđivati jer u suprotnom pehar sigurno ide u vitrine Honde ili Ducatija.

Odličnu je predstavu imao Johan Zarco na satelitskoj Yamahi s osvojenim petim mjestom. Zarco je još jednom uspio pobijediti tvorničke vozače i skrenuti pažnju na sebe. Vozio je jako brzo i bez greške. Pokazuje fenomenalan talent i ako ovako nastavi, vrlo brzo ćemo ga vidjeti u nekoj od tvorničkih momčadi.

Top 10 mjesta su još osvojili Alvaro Bautista, Loris Baz i Mika Kallio. Ovo je izvrstan rezultat za svu trojicu, a naročito KTM-ova Kallija čiji je top 10 plasman na domaćoj stazi ravan pobjedi.

Sljedeća utrka se vozi za dva tjedna u domu britanskog motorsporta – Silverstonu!

 

Izjave pobjednika i drugoplasiranog:

#1 Andrea Dovizioso: “Vrlo sam sretan za momčad i načinom na koji smo radili ovaj vikend i razumjeli gume. Motor i novo krilce su mi odlično radili. Borba s Marcom je bila odlična. U početku smo kontrolirali utrku i pazili na gume”.

“Najgora stvar koju možete je imati Marca iza sebe u zadnjem krugu. Znao sam da će pokušati u zadnjem zavoju. Ovo mi je definitivno jedna od težih pobjeda u karijeri”.

#2 Marc Marquez: “Bio sam na granici i pritiskao do samog kraja. Jučer sam se osjećao bolje radi hladnije temperature, ali danas je bilo toplije pa sam morao paziti na gume. Zadnja guma mi je bila na limitu i gubio bih zadnji kraj ponekad”.

“Zadnji zavoj je bio potpuno na limitu, ali ovo je MotoGP show. Dao sam sve od sebe da pobijedim i ponovio bih to opet”.