Dovizioso pobjednik kišnog finala u Valenciji!

dovizioso valencija

Andrea Dovizioso je pobjednik dramatičnog finala sezone u kišnoj Valenciji ispred domaćina Alexa Rinsa na Suzukiju i Pola Espargara na KTM-u.

U prvom dijelu utrke, najbitnije je bilo preživjeti i opstati s motociklom na stazi u teškim kišnim uvjetima. To nije išlo na ruku brojnim favoritima, pa čak ni prvaku Marcu Marquezu i osvajaču Pole pozicije Mavericku Vinalesu. Oni su svoj nastup nakon hvalevrijednih izvedbi u kvalifikacijama, završili u šljunku.

Fantastičan se okršaj za to vrijeme vodio za prvo mjesto između trojca Rins-Dovizioso-Rossi, ali su pojačana kiša i brojni padovi primorali suce na prekid utrke. Stanka je trajala preko pola sata, a onda je uslijedila sprint jurnjava do kraja utrke.

Dovizioso je hitro preuzeo vodstvo i sigurno se počeo udaljavati jer ništa nije želio prepustiti slučaju. Za to se vrijeme Rossi probio ispred Rinsa, ali Doktorova sreća nije dugo trajala jer je izgubio kontrolu i proklizao sa staze. Uspio je završiti utrku, ali na tek 13. mjestu.

To je otvorilo vrata KTM-u za prvo osvajanje postolja u kraljevskoj kalsi. Pol Espargaro je odlično upravljao svojim motociklom i najavio da možemo puno očekivati od Austrijanaca koji iza sebe imaju Red Bull, a i Johanna Zarca od iduće sezone. Uspješno se borio s Marquezom do pada, a poslije i s vladarom Valencije Danijem Pedrosom.

Veteran Dani Pedrosa je imao priliku da se postoljem oprosti od MotoGP-a, ali nije se uspio obraniti od inspiriranog sunarodnjaka Espargara. Česi pobjednik VN Valencije je potom popustio i Ducatijevu rezervnom vozaču Pirru koji je poznat po vrsnim kišnim nastupima.

Ovo je bila odlična najava iduće sezone jer je zabilježena puno bolja forma Yamahe, Suzukija, a i KTM-a. Ducati i Honda će preko zime morati još nešto pronaći ako žele zadržati primat.

Valja naglasiti da je tokom kišnog vikenda u Valenciji zabilježeno preko 150 padova!