Andrea Dovizioso je prvi Talijan od 1974. godine koji je na talijanskom motoru pobijedio na talijanskoj stazi.

Doviziosu nedjeljno jutro nije započelo idealno jer je dan prije skupio crijevnu virozu. Čuvao se za utrku i nije vozio na zagrijavanju, ali izostanak kilometraže ga nije omeo.

Utrku je od starta do cilja vozio odlično i bez greške, iskorištavajući jaki potencijal Ducatijeva motora koji je za 10 km/h bio brži od ostalih proizvođača na startno-ciljnoj ravnini.

Drugoplasirani Maverick Vinales je bio nemoćan u čuvanju prve pozicije, a poslije i lovu na “DesmoDovija”. Yamahin se dvojac našao i pod prijetnjom iznenađenja dana Danila Petruccija na Pramac Ducatiju.

Petrucci u napadu na drugoplasiranog Vinalesa

Ozlijeđeni Valentino Rossi se nije mogao izboriti za mjesto na postolju protiv inspiriranog Petruccija, ali s obzirom na fizičko stanje može biti zadovoljan četvrtim mjestom. Jaki udarac u ruke i prsa na motocross treningu je ostavio posljedice i Talijan je igrao na pametnu strategiju.

Odličnu formu Ducatija začuđujuće nije potvrdio Jorge Lorenzo koji je najavljivao borbu za postolje, ali je na kraju završio na osmom mjestu, iza Johanna Zarca na Tech3 Yamahi.

Hondina se forma u utrci nije popravila i bili su najlošija od top 3 momčadi. Već je na početku vikenda izgledalo kako će se mučiti u Mugellu, ali tek šesto mjesto Marca Marqueza je veliki podbačaj. Gubitak pozicije od Alvara Bautiste na prošlogodišnjoj Hondi je bila samo sol na ranu Marqueza kojemu Vinales sve više izmiče u bodovnom poretku.

Vikend u Mugellu je bio fenomenalan i valja istaknuti senzacionalni hattrick Talijana u svim klasama. Andrea Migno je pobijedio prvu utrku Moto3 karijere, potom je Mattia Pasini slavio prvu pobjedu nakon 8 godina karijere da bi na kraju odlični Dovizioso zaključio talijansko slavlje pobjedom u kraljevskoj klasi.

Sljedeća se utrka vozi već za tjedan dana u Catalunyi nadomak Barcelone.

 

Konačni plasmani:

  1. Andrea Dovizioso
  2. Maverick Vinales
  3. Danilo Petrucci
  4. Valentino Rossi
  5. Alvaro Bautista
  6. Marc Marquez
  7. Johan Zarco
  8. Jorge Lorenzo
  9. Michele Pirro
  10. Andrea Iannone