Andrea Dovizioso je priredio veliko iznenađenje na Catalunyi favoriziranim vozačima Honde Marcu Marquezu i Danielu Pedrosi. S pametnom je strategijom u prvom dijelu utrke čuvao gume, a kad se probio u vodstvo, odjurio je od pratitelja.

Odlični Dovizioso je pobijedio prije tjedan dana na Mugellu za VN Italije, a sada je novom pobjedom potvrdio status izazivača za naslov prvaka. Zaostaje samo 7 bodova za vodećim u poretku Vinalesom.

Sjajni Talijan je prvu polovicu utrke proveo u sendviču Repsol Hondi. Mudro je pratio vodećeg Pedrosu, a kada je pokazao pravu snagu Ducatija, španjolski dvojac Marquez-Pedrosa ga je mogao samo pratiti iz daljine.

Tvorničke Yamahe su nakon razočaravajućih kvalifikacija imale jako tešku utrku. Valentino Rossi se izborio za osmo, a vodeći u poretku Maverick Vinales tek deseto. Yamahi nisu odgovarale visoke temperature niti grbava podloga.

Jorge Lorenzo je ostvario solidan plasman četvrtim mjestom. Poveo je utrku, ali je očito u početnoj jurnjavi potrošio gume. Zahvaljujući padu Danila Petruccija u finalnim krugovima se popeo za jedno mjesto.

Tech Yamahe Johan Zarco i Jonas Folger su sačuvali Yamahinu čast petim i šestim mjestom. Godinu stara Yamaha je poznata kao štedljiv motocikl prema gumama.

Iduća je utrka za dva tjedna u nizozemskom Assenu.

 

Izjave osvajača podija:

Andrea Dovizioso, pobjednik:

“Bio je ovo čudan vikend za sve. Savladati stazu i prijanjanje pri ovoj temperaturi je bilo jako teško. Bila je ovo čudna utrka jer nismo mogli pritiskati jer bi stražnjim gumama vrlo brzo opale performanse. Imao sam brzinu i uspio sam ostati naprijed. Presretan sam, odlično smo napravili posao i dobro smo posložili detalje.”

Marc Marquez, drugoplasirani:

“Pritiskao sam cijelog vikenda. Cilj mi je bio završiti ispred Danija. Dovi je danas bio jednu klasu brži od nas. Na ravnici je bio neuhvatljiv. Zadovoljan sam rezultatom i dao sam 100 posto”.

Dani Pedrosa, trećeplasirani

“Gume su brzo popuštale. Vidio sam u prvom krugu da ne smijem jako pritiskati. Pokušao sam čuvati gume za kraj utrke, ali Dovi je bio jako brz danas i lako me hvatao na ravnici. Nisam mogao brže i mogu biti zadovoljan podijumom ispred domaće publike”.