Dan Kneen prva žrtva ovogodišnjeg Isle of Mana TT

dan kneen

Dan Kneen, jedan od favorita za postolje na ovogodišnjem Isle of Man TT-u, preminuo je jučer nakon pada na treningu za Superbike utrku.

Nesreća se dogodila u Kneenovom prvom krugu 60 km duge staze u blizini Churchtowna, nakon čega je došlo do prekida svih treninga.

Nakon što su vožnje nastavljene dogodio se još jedan incident u koji je bio uključen i automobil, a vozač je odmah prevezen u bolnicu i trenutno se nalazi van životne opasnosti.

U priopćenju organizatora stoji:

“ACU Events ltd sa žalošću potvrđuje da je Dan Kneen (30) iz Onchana na otoku Man umro ove večeri nakon ozljeda koje je pretrpio tijekom pada u Superbike kvalifikacijskoj sesiji.”

“Dan je imao incident u Churchtownu u prvom krugu sesije i umro je na mjestu događaja.”

“Dan Kneen je debitirao na otoku Man 2008. godine i osvojio je tri utrke bez presedana – Junior, Newcomers C i Ultra Lightweight MGP”.

Svoje prvo TT postolje ostvario je prošle godine u Superstock seriji, završivši kao treći. Prošle godine je ostvario službeno najbrži krug Superstock utrke s prosječnom brzinom od 209 km/h.

“ACU Events Ltd želi prenijeti svoju najiskreniju sućut Danovoj partnerici Leanne, njegovoj obitelji i brojnim prijateljima u trkaćoj zajednici i šire.”

 

3 KOMENTARI

 1. Komentar:

  Od 1907. ovo je čak 247 smrtna žrtva na čak 60 km dugom trkalištu običnim cestama na britanskom otoku Manu koji se nalazi u Irskom moru između Velike Britanije i Irske, jugo-istočno od Belfasta i sjevero-zapadno od Liverpoola.

  Otok je naseljen 6500 godina prije Krista ali cijeli svijet je za njega saznao nakon 1907. kad su na njemu krenule utrke koje su ih dovele do epiteta najveća svjetska moto utrka, u auto-moto svijetu čak uz bok Monte Carlu, Le Mansu ili Indianapolisu.

  Još samo da nije toliko tragična… sddefault

  Formula 1 je napustila stari 22-kilometarski Nuerburgring 1976. nakon gadne nesreće Niki Laude a radi se o pravom trkalištu. No, ništa ne može natjerati motocikliste da napuste Man koji je pojam moto utrka.

  O 1949. do 1976. ova je utrka čak bila dio Svjetskog motociklističkog prvenstva za VN Velike Britanije ali je ipak nakon toga prebačena na susjedni, mnogo veći otok. Za SP na Manu su pobjeđivali Giacomo Agostini, Mike the Bike Hailwood, Phil Read, Carlo Ubbiali, Jim Redman, John Surtees, Dieter Braun..a legendarni Joey Dunlop ima kasnije čak 26 pobjeda (1976-2000).

  Od 1907. počelo se s brzinski ispitima s pojedinačnim startom da bi u 40-ima i 50-ima bilo i masovnih startova a da bi se danas startalo svakih deset sekundi. Ove godine se voze ove klase: TT Superbike (isti kao i za SP superbikea), preko 750 do 1000 (4 i 3 cilindra), od 850 do 1200 (2 cilindra).

Comments are closed.