Chase Carey priznaje kako vlasnik Formule 1 Liberty Media razmišlja o uvođenju ograničenja troškova.

Najnoviji potez novog vlasnika je izazvao Ferrarijeva šefa Sergija Marchionnea na prijetnje o povlačenju, a iz Mercedesa također nisu oduševljeni njihovim prijedlogom.

Carey smatra kako sport mora učiniti sve kako bi vrtoglavi sezonski troškovi opali i bili prihvatljivi. “Svi se slažu da nema smisla trošiti ogromne novce kako ih troše neke momčadi”, kaže za njemački Auto Bild.

“Ograničenje troškova ne znači nužno pogoršavanje sporta ili tehnologije, već moramo razmotriti kako i koliko troše timovi”, objašnjava novi direktor Carey.

Pojavila se špekulacija da Liberty želi ograničiti troškove na 150 milijuna dolara po sezoni, što se nije svidjelo Ferrariju i Mercedesu. Valja naglasiti kako top 4 momčadi (Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren) trenutno troše preko 400 milijuna dolara po sezoni.

“Ne bih želio pričati o brojkama, ali moraju postojati pravila i posljedice ako se pokuša varati. Za nas su najvažniji zadovoljni pratitelji i obožavatelji, a sve ostalo je sekundarno”, dodaje Carey.

Amerikanac navodi kako su Ferrari i Mercedes izuzetno bitni u Formuli 1, ali ipak stavlja sretne obožavatelje na prvo mjesto. “Želim zdrav sport zbog obožavatelja, ali i ostalih timova”.

“Cilj nam je olakšati ulazak novim momčadima u F1, što vrijedi za privatne, ali i momčadi proizvođače”, kaže Carey. Kao primjer navodi momčad Manor koju nitko nije želio kupiti niti za dolar. Prema njegovim riječima, ne smije se dogoditi da postoji F1 tim koji nitko ne želi kupiti ili uložiti novce.