Sportski direktor Formule 1 Ross Brawn je u posljednjem obraćanju iznio jasan stav: “Razmak između vodećih timova i onih iz sredine je neprihvatljiv”.

Ross Brawn je ocijenio štetnim i neprihvatljivim nedostatak osvojenih podija od momčadi van velike trojke. To je pošlo za rukom samo dvojici vozača u protekle dvije sezone – Sergiju Perezu u Force Indiji 2018. i Lanceu Strollu u Williamsu 2017.

Obje utrke su se održale u Baku i bile su kaotične, pa je neuobičajena situacija kumovala takvom raspletu. Renault se od povratka kao tvornička momčad nametnuo kao vođa sredine poretka. Podij im je uvijek bio daleko, a zaostatak za Red Bullom na stazi i u poretku, ogroman.

“Oni su praktički vozili svoje prvenstvo. Razmak za vodećom trojkom je bio prevelik. Samo se na jednoj neuobičajenoj stazi u kalendaru (Baku) dogodilo nešto drugačije”, govori Brawn.

“Dva podija od 123 moguća su neprihvatljiva, naročito jer vidimo da se taj tehnološki i financijski razmak sve više povećava”, dodaje.

Formula 1 pod novim vodstvom se nada kako će se brojni problemi riješiti implementacijom novih tehničkih pravila i ograničenjem potrošnje. Plan bi trebao prerasti u stvarnost od 2021. godine s glavnim ciljem – rezanjem troškova i podizanjem kompetitivnosti.

“To su problemi s kojima se nosimo skupa, FIA i momčadi, jer budućnost Formule 1 ovisi o tome”, objašnjava sportski direktor.

“Imamo razne solucije na stolu, ali svi moraju znati da ne možemo još dugo ovako. Ne želim uvrijediti one koje voze ‘prvenstvo ostalih timova’, ali jedino se tako može opisati situacija u kojoj se oni nalaze. Njihova je borba zasigurno uzbudljiva, ali gledateljima nije stalo do borbe za osmo mjesto”, ističe Brawn.

Brawn potom čestita Renaultu na osvajanju četvrtog mjesta u konstruktorskom poretku i Haasu na petom, nakon samo tri godine u sportu. To je prema Britancu vrhunsko postignuće.

Brawn je još pohvalio i Sauber na uspjehu nakon dvije teške sezone te Force Indiju čiji je oporavak iz bio jedan od najvažnijih slučajeva u 2018.

“Specijalne pohvale idu ljudima u Force Indiji koji su teško radili cijelu sezonu i što ih ozbiljni financijski problemi nisu omeli. Mislim da je održavanje Force Indija na gridu i osiguranje stabilne budućnosti bilo najvažnija stvar koja se dogodila u 2018. godini za F1”, zaključio je stari lisac Ross Brawn.