Toro Rossov novi vozač Alexander Albon priznaje da je zamalo okačio kacigu o klin nakon što je izgubio podršku Red Bulla 2012. godine.

Albon je 22-godišnjak tajlandsko-britanskog porijekla, a bio je dio Red Bullova programa koji je u proteklih desetak godina iznjedrio brojne vrhunske talente, uključujući prvaka Sebastiana Vettela, Daniela Ricciarda, Carlosa Sainza i Pierra Gaslya.

Nakon što je ispao iz nemilosrdnog juniorskog programa Red Bulla, Albon je nastavio s uspjesima u juniorskim klasama. Ove je godine osvojio odlično treće mjesto u konačnom poretku F2 prvenstva, iza novih britanskih uzdanica Georgea Russella i Landa Norrisa.

U svojoj drugoj F2 sezoni je pobijedio četiri puta i to je bilo dovoljno za Toro Rossovce da mu pristupe i smjeste ga uz bok iskusnog Danila Kvyata 2019. godine. Ipak, mladić priznaje gorak okus koji još osjeća od Red Bulla jer se zbog njih skoro oprostio s utrkivanjem.

“Bila je to teška godina za mene iz raznih razloga, ne samo zbog rezultata, već i što sam morao teško i sve teže raditi. Bio sam na rubu da se prestanem utrkivati. Od tada sam bio svjestan da ako želim nastaviti moram impresionirati svaki put kad vozim. Srećom, dr. Helmut Marko mi je dao drugu šansu”, objašnjava.

Ipak, Albon ističe da unatoč poteškoćama nikad nije izgubio nadu da će ući u elitno društvo F1 vozača.

“Morao sam vjerovati da ću uspjeti. Znao sam da su mi šanse gotovo nikakve jer nisam imao ni pošten budžet. Znao sam da mi je jedini način dolaska u F1 Toro Rosso (Red Bull), a kao što znamo, nije lako impresionirati Marka”, govori Albon.

O sretnoj vijesti kaže: “Bio sam u shopping centru i kupovao par tenisica kad sam dobio poziv. Rekli su mi da sam službeno vozač Toro Rossa i da me momčad spremna predstaviti. Istog sam trena odjurio za hotel”, zaključio je.