AK”Pula-Rovinj” slavi rijedak jubilej – 70 godina postojanja. Ovaj klub koji je iznjedrio mnoge majstore utrka djeluje i zasniva svoje djelovanje na tradiciji AMD Pula i AMD Rovinj, osnovanih 1948. godine odnosno 1965. godine, a od 1991. godine se udružuju u zajednički klub Pula-Rovinj.

U vrijeme Austrougarske monarhije na ovim je prostorima zabilježen auto-moto sport, tako i razne udruge koje su njegovale prometnu i tehničku kulturu. Pripojenjem Pule matici domovini Hrvatskoj, odlaskom Anglo-američke uprave revitalizirajući sve za životne potrebe građana u gotovo razrušenoj Puli, osniva se udruženje auto-moto vozača na čelu s predsjednikom Rolmanom i jednim od osnivača gospodinom Karlom Smokovićem.

Sjedište je bilo na Giardinima, a tri mjeseca nakon toga seli se na današnji Danteov trg gdje ostaje do 1991. godine, te se nakon toga seli na Kaštanjer, u novo izgrađeni objekt i tu ostaje do danas.

U Rovinju se osniva klub 1965. godine, njegov prvi predsjednik bio je gospodin Josip Smoljan, a prvi tajnik gospodin Stojmirov Ljubiša. Sjedište je u Rovinju do 1999. godine bilo na rivi u ulici Palih boraca, a danas se nalazi na novoj lokaciji u novoizgrađenom objektu na adresi Gripole 1.

U razdoblju između Prvog i Drugog svjetskog rata u Puli je bilo pedesetak automobila koje su uglavnom posjedovali imućniji građani, doktori, apotekari, policija i drugi. Pula je brzo postala poznata po svojim prijevoznim sredstvima diljem svijeta, jer su se ista neizbježno pojavljivala na starim pulskim razglednicama.

Služba pomoći na cesti započela je davne 1966. godine, a jedan od prvih djelatnika je Anđelo Pliško, koji je cijeli radni vijek proveo pomažući vozačima. Od 1981. godine započinje dežurstvo 24 sata dnevno.

AMD Pula i AMD Rovinj se 1991. godine integriraju u Autoklub Pula-Rovinj i osnivaju tvrtku Auto SL 91 d.o.o. koja počinje sa svojim djelovanjem 15.01.1992.godine.

Auto SL 91 d.o.o. obavlja javne ovlasti u ime Autokluba i to: pomoć na cesti (otklona kvara i prijevoz vozila), te vrši usluge popravka motornih vozila u autoservisu i osposobljavanje kandidata za vozača u autoškoli.

 

Čestitamo!