Home Zanimljivosti 1994 Neispričana priča tragične i kontroverzne F1 sezone

1994 Neispričana priča tragične i kontroverzne F1 sezone

0
1994 Neispričana priča tragične i kontroverzne F1 sezone

F1 sezona 1994 je bila prijelomna za sport na mnogo načina. Fatalne nesreće Rolanda Ratzenbergera i Ayrtona Senne su uzdrmale sport i prouzročile turbulencije oko regularnosti i sumnji o kojima se i danas raspravlja.

Knjiga 1994 Neispričana priča tragične i kontroverzne F1 sezone je temeljita istraga, a glavne teme su: žurne tehničke promjene bolida, nezadovoljni timovi načinom donošenja kriznih odluka, borba za moć u sportu, eksploatacija nejasnih pravila, optužbe za politički motivirane kazne i navodno zataškavanje uzroka požara u boksu Benettona.

Te su sezone Michael Schumacher i momčad Benetton po prvi put osvojili naslov prvaka i uznemirili ustajali establišment F1. Mnogi i danas vjeruju da se iznenadni rast dogodio zbog varanja, a neki da su samo žrtveni janjci zakulisnih igara.

Svježi uvidi, ekskluzivni intervjui i mnoštvo dokaza daju najjasniju analizu na gore navedene događaje koji su obilježili F1 pred kraj stoljeća. Knjiga sadrži čak 290 fotografija koje joj unose život, a neke od njih su jako rijetke ili su od osoba koje su bili sudionici natjecanja.

Autoru Knjige Ibraru Maliku su informacijama umnogome pridonijeli bivši F1 vozač Mark Blundell te insideri iz Williamsa i Benettona, od kojih je jedan okrivljen za požar u Hockenheimu.

Sezona 1994 je bila tragična, kaotična, politična, tehnički kontroverzna i s nekim od najosebujnijih karaktera u centru zbivanja.

Priča koja vas neće ostaviti ravnodušnima

Je li Senna čuo ilegalni Traction Control na Schumacherovu Benettonu u Aidi? Je li na Schumacherovu Benettonu pronađen Launch Control? Je li vatra u Hockenheimu uzrokovana Benettonovim uklanjanjem filtera? Zašto Benetton nije ozbiljnije kažnjen ako su proglašeni krivim? Je li povratak na jednostavnije bolide utjecao na porast nesreća?

Sve su to pitanja na koja autor Ibrar Malik, dugogodišnji obožavatelj F1, pokušava pronaći odgovore. Njegova je istraga iz interesa prerasla u strast s kojom je došao do uvida u ono što se stvarno događalo iza zavjese.

Knjigu možete kupiti na web-adresi, a Malikov rad pratiti na njegovom osobnom blogu.